Camí de Labritja

camí de Labritja


El Consell d’Eivissa ha finalitzat (desembre de 2018) les obres del projecte “Camí Turístic de Labritja”, que té una longitud de 16,2 quilòmetres i que inclou la senyalització d’una trentena d’elements patrimonials. El president, Vicent Torres, ha presentat la finalització de l’obra i ha recorregut un tram del camí acompanyat de la consellera de Territori i Mobilitat, Pepa Marí, el conseller de Patrimoni, David Ribas, l’alcalde de Sant Joan de Labritja, Antoni Marí, la tinent d’alcalde de Santa Eulària des Riu Antonia Picó, i el coordinador de Mobilitat del Consell, Gianandrea Di Terlizzi, a més dels tècnics que han dirigit el projecte. Posteriorment, el president ha firmat amb els representants dels ajuntaments les actes de posada a disposició del camí als respectius ajuntaments, els quals es responsabilitzaran a partir d’ara del seu manteniment.

L’obra s’ha executat amb finançament a càrrec del Conveni de fons estatutaris firmat l’any 2011 entre el Consell d’Eivissa i el Govern de les Illes Balears, posteriorment modificat per a poder incorporar-hi aquesta actuació. La gestió va ser encomanda a l’empresa de transformació agrària TRAGSA i ha tengut un cost total de 296.071,03 euros.

camí de LabritjaLes obres han consistit en la senyalització i millora d’un total de 16,2 quilòmetres compresos entre la bifurcació dels Caçadors, entre les carreteres a Sant Joan de Labritja i a Santa Eulària des Riu, i el nucli de Sant Joan de Labritja. 6 quilòmetres corresponen al municipi de Santa Eulària i els 10 restants al de Sant Joan.

El camí té un alt valor patrimonial i històric, la qual cosa fa del recorregut una atracció turística tant lúdica com cultural. Transcorre per trams de l’antic camí de Sant Joan de Labritja, segons l’historiador Antoni Ferrer Abárzuza, que ha col·laborat en el projecte, en paral·lel al torrent i a l’actual carretera, en un recorregut per on es poden trobar sénies dels segles XIX i XX, ponts i safarejos. Amb aquesta actuació es crea una ruta amb atractius culturals i paisatgístics, especialment destinats a activitats cicloturístiques i de senderisme.

El projecte ha inclòs la identificació d’una trentena d’elements patrimonials i una actuació de millora per als trams de terra (uns 7,5 quilòmetres en total). El camí s’ha recuperat mitjançant la tècnica de l’estabilització de terres, d’una manera sostenible amb material de reciclat, i ha preservat el color de les argiles originals. La tècnica utilitzada ha permès que el sòl tengui vuit vegades més resistència que l’original. També s’ha fet el desbrossament i neteja integral d’un element patrimonial que havia estat restaurat en 2014 però que en només quatre anys havia quedat completament ocult per la vegetació, el pont de Can Font, que travessa el riu de Santa Eulària.

camí de Labritja can CorreuLa ruta combina camins rurals i algun tram de carretera. La senyalització inclou codis QR que enllacen al blog de Patrimoni del Consell d’Eivissa on es troba una descripció dels elements patrimonials que es troben pel camí: el conjunt històric de Sant Joan de Labritja, els ponts de Can Covetes, de Labritja, de Can Coroner, de sa Llosa, de Can Font, de Can Llàtzer i de Cas Roigs; i les sénies de Can Refila, d’en Joan Sord, de Can Pere Sord de Baix, de Can Moreno, de Can Jordi, de Can Reiet i de Can Creu, entre d’altres. També hi trobam el safareig del sistema hidràulic del pou de Labritja, casetes d’hort, el safareig des Polvorí, el molí aiguader de Can Jordi i de Can Reiet, les cases de can Correu i can Mossènyer.

Les sénies es construïen sobre un pou que no solia superar els nou metres de profunditat. Amb aquest sistema es podia obtenir aigua per al reg o per acumular en un safareig, un element molt important de l’agricultura tradicional eivissenca, ja que permetia obtenir aigua suficient per a les explotacions de la pagesia.

El camí turístic de Labritja està geocalitzat a Google Maps. Al mapa hi podem trobar senyalitzats els elements patrimonials (icona color groc), els rètols d’elements patrimonials (icona color magenta) i la ubicació dels rètols de direcció (icona color verd), amb enllaç a tota la informació dels elements patrimonials, que estan publicats en aquest web:

CV001 Sénia de can Creu
CV002 Molí aiguader i sénia de can Reiet
CV003 Pont de can Font (o d’en Llàtzer)
CV003b Safareig, sénia i construccions agrícoles vinculades
CV004 can Mossènyer
CV005 Pont o pas de sa Llosa (o de ses Lloses)
CV006 Restes d’un pou
CV007 Pont o pas de Cas Roigs
CV008 Sénia i caseta d’hort
CV009 Sénia
CV010 can Correu
CV011 Sénia de can Jordi
CV012 Molí aiguader de can Jordi
CV013 Safareig des Polvorí
CV014 Sénia de can Moreno
CV015 Sénia de can Pere Sord de Baix
CV016 Sénia
CV017 Sénia
CV018 Caseta d’hort
CV019 Sénia dʼen Joan Sord
CV020 Pont de can Coroner
CV021 Safareig
CV022 Séquies i safareig del sistema hidràulic del pou de Labritja
CV023 Sénia de ferro
CV024 Pou de Labritja
CV025 Sénia de ferro de can Refila
CV026 Pont de can Covetes
CV027 Sant Joan de Labritja (conjunt històric)