Pou de Corona

Coordenades (UTM ETRS89 31N) X:355467 Y:4322555
Vénda des Pla de Corona
TM de Sant Antoni de Portmany

Es tracta del pou d’abeurada de més renom del poble, i està ubicat en el cap d’una gran plaça de planta llargaruda, la qual cosa dóna una idea de la seua importància social com a lloc d’abeurada i trobada. La capella que cobreix el pou és de grans dimensions, de planta quadrangular i murs talussats, amb la part superior piramidal. La porta, oberta a la plaça, té un arc escarser. El clot, molt fondo, és de secció rectangular i paredat de maçoneria en sec.

La politja, que sembla que era molt antiga, fou substituïda en data recent per una petita roda de bicicleta per tal de poder seguir traient-ne l’aigua manualment. Davant a la capella es conserven dues piques de pedra picada reutilitzades que es corresponen als mortarium d’uns molins d’olives. Una d’elles es troba sencera i de l’altra només en queda el fons.

També anomenat Pou d’en Baló, nom de la casa vora el que es situa, amb aquest nom ja apareix als Llibres d’Entreveniments (Marí Cardona) l’any 1708. Sembla que una de les piques provenia dels Pous de can Pep Vicent, que ja havien desaparegut. Fins a la guerra civil s’hi celebrava una ballada el dia de Sant Joan.

Bibliografia: Serra Rodríguez, J.J. (2005): Inventari del patrimoni hidràulic de les Pitiüses. Inventari de pous i fonts d’Eivissa: municipis de Sant Josep de sa Talaia i Sant Antoni de Portmany. Col·lecció Patrimoni, 1. Consell Insular d’Eivissa i Formentera. Eivissa.

Pou de Corona

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s