Exposició: “La geologia de les Pitiüses”

L’exposició “La geologia de les Pitiüses” organitzada pel Departament d’Educació, Cultura i Patrimoni del Consell Insular d’Eivissa serà inaugurada el proper divendres, dia 31 de maig, a l’edifici de la Comandància (carrer del Calvari, 1) a partir de les 19 hores.

En aquesta exposició es podrà realitzar un recorregut per tots els períodes geològics d’Eivissa i Formentera mitjançant diferents fòssils i roques representatius de cada etapa i, també, a través de panells explicatius exposats per a l’ocasió.

La inauguració estarà precedida d’una xerrada explicativa sobre el contingut de la mostra a càrrec dels comissaris de l’exposició, el biòleg Xavier Guasch i el geòleg Luis Alberto Tostón.

L’exposició és el resultat de la donació que va realitzar l’any 2011 el geòleg francès Yves Rangheard al Consell Insular. La recopilació, realitzada durant els seus anys d’estudi a les Pitiüses, inclou una important col·lecció de fòssils, roques, fotografies, llibres i material geològic divers d’Eivissa i Formentera.

El Consell Insular ha considerat que és molt important tornar a posar a l’abast del públic tot aquest material, que ja es va exposar l’any 2011 al Centre Sociocultural de S’Alamera. L’exposició resulta especialment interessant per a les escoles i instituts, ja que s’explica de forma senzilla i sintetitzada tota l’evolució geològica, els recursos naturals i l’actual relleu de les Pitiüses.

En aquest sentit, l’edifici de la Comandància resulta molt adient per ubicar aquesta exposició ja que és l’actual seu de la UIB a Eivissa i és, per tant, un centre de coneixement i de referència per a la gent jove i els estudiants en general.

L’exposició, que té caràcter indefinit, es pot visitar a la planta -1 de la Comandància i està oberta al públic de dilluns a divendres de 8 a 21 hores durant tot l’any excepte el mes d’agost, les vacances de Nadal i la Setmana Santa.

Expo geo DSC03744r 1280

expo geo DSC03737r 1280px

expo geo DSC03739r 1280px

3 pensaments sobre “Exposició: “La geologia de les Pitiüses”

  1. Vaig tenir ocasió de visitarla fa una setmana. Molt ben montada i estructurada, tant per la qualitat dels panells com pels fòssils i litoteca original. En va ajudar molt a fer-me una visió general de la geòlogia de les Pitiüses. La recoman a qualsevol persona que estigui interessat en lageologia d’aquestes illes.

  2. Hola. Actualmente estoy montando el futuro Geoparque Baleares. Mi intención es que haya un geólogo, al menos, en cada isla, que desarrolle los itinerarios, materiales, actividades, etc.. Conozco a Alberto Tostón, a quien hace algún tiempo visité en el IES Blanca Dona.
    Soy Gonzalo Calvo Pérez (gonzalo_calvo@yahoo.com), geólogo descubridor de, entre otros rasgos, el cráter de Montuiri (4 km de diámetro, probable origen en una explosión hidrotermal/erupción freática tectónicamente determinada) y proponente de un nuevo modelo estructural de Mallorca, así como de la idea de Tercera Crisis del Petróleo (Crisis económica mundial como consecuencia de la invasión de Irak desde 2003).
    Esta exposición del material de Rangheard me parece muy didáctica e interesante, y ciertamente nos da algo de envidia a los mallorquines, pues aquí la única exposición similar es la del material de Fallot (parece que en el pasado siempre han tenido que venir de fuera, concretamente geólogos franceses, a hacer la mayor parte de la ciencia básica que a nosotros diríase que algunos no nos dejan hacer, incluso a día de hoy) que está en el Museo de Ciencias Naturales de Soller, costosamente accesible por culpa del peaje del túnel. Quiero en cualquier caso felicitar a los colegas, así como al Consell de Ibiza por ceder un espacio indefinidamente para promover la geología, siempre tan marginada por otras especialidades. Espero poder visitar la exposición un día de estos (parece “ben pulida”, como diría un buen ibicenco), e invito a los geólogos de las pitiusas que estén interesados en la propuesta del geoparque a ponerse inmediatamente en contacto conmigo. Por supuesto, uno de los lugares de interés geológico de Ibiza es desde ahora esta exposición, y querremos darle publicidad en el futuro geoparque.
    Un saludo y enhorabuena de nuevo.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s