Pou Roig (es Port)

UTM (ETRS89 31N):
X:363979 Y:4321605

Pou Roig – fitxa 110 de l’Inventari del patrimoni hidràulic de les Pitiüses.
Vénda des Port, TM de Sant Joan de Labritja

Situat al bell mig del Pla Roig.

El gran brocal cobert o capella que protegeix la boca del pou és de planta quadrangular, de murs atalussats i coberta d’un sol vessant cap a la part posterior, dotat d’un gran àmbit previ a la porta, cobert de volta de canó.

Aquest brocal està construït de maçoneria comuna, amb els paraments exteriors referits i emblanquinats, amb signes de deteriorament en alguns punts, presentant algunes reparacions fetes amb morter de ciment. Sembla que fou construït o començament del segle XX, en substitució de l’antic coll baix i descobert de pedra seca.

El clot, que és molt fondo, presenta secció circular i està paredat de maçoneria en sec. A un costat de la capella hi ha una arqueta inserida en una fornícula coberta de volta practicada al mur, connectada amb l’habitual canalització que permet abocar-hi l’aigua des de l’interior. D’aquesta arqueta, l’aigua passava a una de les piques que existien al costat del pou. Fins no fa gaires anys n’hi havia dues. Una d’elles, segons la descripció que en fa Morí Cardona, sembla que no era altra cosa que un molí d’època antiga reutilitzat. Era gran i redona, amb l’habitual bony al fons, i estava molt esportellada. L’altra era més petita i de factura relativament recent.

Marí Cardona, J, (1984), Illes Pitiüses IV, Balansat, IEE, Eivissa, p. 124.

IMG_4788____800

IMG_4736___800

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s