Font de can Pere Mosson

Font de can Pere Mosson


Foto: F. Nogués (llicència Creative Commons)

Situació:
Coordenades geogràfiques: 39.033486 1.479863
Coordenades UTM: 368427.5 4321591.9 31S
Vénda de Balàfia de Dalt, terme municipal de Sant Joan de Labritja

La font de can Pere Mosson, amb la seua capella completa, tots els murs que la configuren i l’emmarquen, la galeria subterrània de comunicació entre la font i el safareig principal, a més de la gran pica d’abeurada, fou declarada com a Bé Catalogat (BOIB núm. 47, de 23 de març de 2010):

La porta que dóna accés a la font pròpiament dita ha de considerar-se relativament peculiar. Els seus muntants no són verticals, sinó oblics, de manera que és més estreta a la seua part superior i, a més, està rematada amb un arc marcadament ogival. Actualment, té un full de planxa metàl·lica pintat de verd com a sistema de tancament.
L’interior és una bassa irregular que acumula aigua i que, de manera subterrània, connecta amb un safareig situat a pocs metres de distància. Amb seguretat, ja que es conserva encara la base del miliarium, la pica d’abeurada, tallada en calcària conglomerada, havia pertangut a un molí d’olives –concretament, era el mortarium d’un trapetum- d’època tardopúnica o altimperial romana. (…) És més que possible que en època medieval musulmana aquesta font fos emprada per a l’organització d’un dels típics sistemes irrigats andalusins, de la mateixa manera que la vesina font de Balàfia (…)

Les estructures poden considerar-se perfectament conservades i constitueixen un bon exemple dels sistemes de conducció, emmagatzemament i redistribució d’aigua a partir d’una font natural, és igualment necessària i lògica. D’altra banda, s’ha de recordar que aquests béns s’emmarquen en un context cultural ampli, com la torre de can Pere Mosson i la mateixa casa, amb diferents elements d’interès i no gens menys la seua proximitat amb el conjunt històric de Sant Llorenç, les torres de Balàfia i la font del mateix nom.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s